A gróf BREDA és a VÁSÁRHELYI család genealógiája - Gyevnár Erika tollából

A múlt poros polcain kutatva néhol mégis megcsillan egy név, egy homályos emlék...

 

 

 

                                             Hetedik részsuvretta_house.jpg                                                             Suvretta Hause, St.Moritz, Svájc                               {http://www.suvrettahouse.ch/en/49/history.aspx } 

 

Ezúttal elérkeztem történetem utolsó, de nem befejező részéhez...S bár Pulszky Romolát szerettem volna bemutatni; végül az egyik legnagyobb táncművészként a férjét, - Nijinsky-személyét  sikerült mégis felfednem. Romola mindenképpen szereplője,  - igenis - meghatározó kulcsfigurája, hiszen Nijinsky " tündöklésének és lehulló csillagának" társa. Hű támogatója; - elsősorban - ragyogással teli táncművészetének - szerelmese...Egy gyógyíthatalan ember, egy imádott férfi feleségeként.

Ebben rejlik Romola valódi személyiségének a kinyilatkoztatása.

Ha visszanyúlunk az időben, - feltárulkozik Nijinky  és Romola viharos élete -  a magasságokból a mélységekig.

Lehetetlen feladatnak bizonyult, hogy az egész életében - saját démonaival küzdő - művész rejtélyes belső világát megérthessük.

 

b91cf9cb15f6aca637345304177434b41716b42.jpg

                                                   Nijinsky és felesége, Romola

                  { http://www.lcweb2.loc.gov/service/pnp/ggbain/21400/21431v.jpg }

Nijinsky utolsó,  nyílvános Montevideo-i (1917.szeptember 30 ) - fellépéséről Arthur Rubinstein így emlékezik: ...a második előadást késleltetve (jócskán) csak éjfél után  érkezett fel a színpadra Nijinsky,  - addig a  közönséget különféle  zenei műsorral szórakoztatva -, akik mégis türelemmel várva a legnagyobbak között is a legnagyobbat...Végtelen szomorúsággal az arcán, mint amikor "Petruska" halálát táncolta ...Csupán néhány lépést tudott tenni...Rubenstein sírva fakadt a díszletek mögött.(...)

1917.decemberétől a nyugati világ leghíresebb férfi táncosa beköltözött egy svájci villába családjával( Villa Guardamunt,St.Moritz) , végleg megszakítva kapcsolatait Gyagilevvel és társulatával. A semleges Svájc biztonságában megvárják a háború végét - gondolták.

Az idegösszeomlás tünetei azonban nem mérséklődtek. Az első itt töltött évben  az új koreográfiáinak a kidolgozásával foglalkozott, sokat rajzolt és tervein dolgozott. Az 1919-es esztendőban viszont többször bezárkózott a stúdióba ; s őrült tempóban rajzolt, csak rajzolt, mint egy megszállott...- majd' minden esetben szemeket ábrázolt. - "Szemek néznek rám minden sarokból." - válaszolt  magyaráztul feleségének. -   "A katonák arcait látom", - "Mert ez a háború".

 

01_2.jpg

 

Kyra Nijinsky a papával

 

dsc09558.jpg

                                    Tamara Nijinsky szüleivel 

    {http://my.oprea.com/antonio%20Nascimento/blog/index.dml/tag/B.}     

A "Suvretta Hause"  1919.január 19-én Vöröskereszt Gála-t rendezett, amelynek fő attrakciójának  Nijinsky fellépése ígérkezett. A Bálterem (" Festival Hall" ) zsúfolásig megtelt tizenhét órakor; az előadás első fél órájában Nijinsky egy széken ülve, meredten bámulva nézte a közönségét...

Szemében ekkor már ott  csillogott a vég valósága. Valójában bezárulni készülődőtt saját világa. Az ólomlábú időtől a lélegzetek lelassultak, s dermesztő, ijedt csönd lepte el a termet. Mintha valóban Isten ült volna velük szemben. Egy meghasadt elme megnyilvánulása volt e pillanat. A sorsa.

Az általa  megállított idősíkból egy erőszakosnak tűnő,- feltehetően rögtönzött - szólóba kezdett, egy "drámai monológba". S a megdöbbent közönségnek eltáncolta a háború borzalmait, és " házasságát Istennel" - ahogyan később nevezte. ( " Wedding Jesus" )

 

...a következő, Befejező részben egy "lélek bezárt börtönét" ismertetem meg Veled...

 

 

 

 

 

Forrás:             Suvretta Hause foto - www.ramesbmx.over-blog.com

http://www.national.ballet.ca/performances/season1213/Nijinsky,       http://www.historichotelsthenandnow.com/hotels/europe/Svajc, http://www.russianballethistory.com/ballethistories.htmWeblap látogatottság számláló:

Mai: 91
Tegnapi: 30
Heti: 165
Havi: 1 438
Össz.: 433 450

Látogatottság növelés
Oldal: Suvretta Hause - Egy megrendítő karrier vége
A gróf BREDA és a VÁSÁRHELYI család genealógiája - Gyevnár Erika tollából - © 2008 - 2024 - countess.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen weboldal szerkesztő mindig ingyenes. A weboldal itt: Ingyen weboldal

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »