A gróf BREDA és a VÁSÁRHELYI család genealógiája - Gyevnár Erika tollából

A múlt poros polcain kutatva néhol mégis megcsillan egy név, egy homályos emlék...

 

                                               Első rész

 

...A Pulszky - Breda család történetét szeretném még feszegetni, hiszen egy lassan valóságossá váló, eddig ismeretlen "családi-kapcsolódás" területére tévedtem általuk. Új utakra, új gondolatokra serkent a felismerése annak a ténynek, hogy általam - Tisztelt Olvasóm - kinyithatod a könyvet, amely a BREDA családról szól...

... a Pulszky gyerekek bemutatásánál nem az időrendiség alapelvét fogom követni:

Mert bevallom, van kedvencem. Aki mellesleg már egy generációval később születik, mint unoka.

Márkus  Emília  színésznő és  ifj. Pulszky Károly  ( Charlie) második gyermekeként.

                                       PULSZKY ROMOLA

                             Budapest,1891.02.20. - Párizs,1978.06.8.

 

 

 romola_by_olgasha.png

 

                      /www.olgasha.deviantart.com/Romola-173489361/

 

 

 

Édesanyja, MÁRKUS EMÍLIA (1860-1949) a századforduló táján Jászai Mari mellett a Nemzeti Színház híres tragikájaként és leghíresebb színésznőjeként ifj. Pulszky Károly (1853-1899) felesége lett.

  

 

 

markusemilia.jpg

                                                                                                                      /www.mkdsz1.freeweb.hu/arch0509.htm/

 

                           - " MÁRKUS EMÍLIÁBÓL P. MÁRKUS "-

 

A fiatal színésznő, már családi indíttatása okán is a legjobb társaságok köreiben mozog a színházon kívül. Szinte természetesnek tekinthető, hogy igen gyorsan feleségül kérik, mégpedig a finom társaságok egyik legkellemesebb, legkultúráltabb ifjú tagja, PULSZKY KÁROLY ( 1853 -1899 ), a kitűnő művészettörténész a kérője. Pulszky ekkoriban az Országos Képtár fiatal igazgatója. Esküvőjüket 1882. júniusában tartják, és nászútra Olaszországba mennek. Márkus Emília ekkor hagyja el az országot először életében. Hazatérve pedig az ifjú pár a Tudományos Akadémia épületében kap lakást, Arany János szomszédságában. Az akkor már agg költőóriás nemsokkal halála előtt még fogadja az ifjú párt, az új szomszédékat."

 

                       - "  GAZDAGSÁG ÉS POMPA ESZTENDŐI -

 

"Az idővel gazdagon, műkincsekkel pazarul és bőkezűen berendezett otthonukban élénk társadalmi élet zajlik. Megfordul náluk Jókai,Csiky Gergely, Gyulai Pál, és egykori vendégük Ambrus Zoltán,Herczeg Ferenc is. A kor legkiválóbb festői festik meg ekkoriban arcképét.Temple János Desdemona jelmezében készít egy egész alakos képet róla, s gyakorta ugyanebben a jelmezben lép a társaság elé, a kép mögül előlépve, kissé zavarba ejtve a nézőközönségét, és a megelevenedett festmény benyomását keltve. Feszty Árpád, a körkép festője portrait-t készít róla, akár csak Innocent Ferenc, Ferraris Artúr, Rippl Rónai József. Rippl  egyébként Diadora de Bardi címet adja pasztellképének. Ám a Strobl Alajos által készített mellszobra a II.Világháború során elpusztult, csak fényképen maradt fenn. Lakásuk európai hírű műkincsek otthona. Épp ez a messzeföldön híressé lett gazdagság fordult visszájára idővel. Ugyanis külföldi képvásárlásai kapcsán, melyet a Magyar Államkincstár megbízásával végez, megvádolják hűtlen kezeléssel és a nyomozás megindításáig vizsgálati fogságba helyezik Pulszky Károlyt."

 

                 - " MÁRKUS EMMA MAGÁNÉLETI VÁLSÁGA " -

 

" Amikor tehát férjét Pulszky Károlyt megvádolják, Márkusnak már mind a két  lánya megszületett" - TESSA  és  ROMOLA  - " és bár zsenge gyermekkorban vannak, édesanyjukat sokan a válásra próbálják rávenni. Ő hajthatatlan és a bajban lévő ura mellett végig kitart. El kell hagyniuk az akadémiai lakást, és sok tárgytól is megválnak egy-egy aukció során, másokat ismerősöknek adnak el, hogy valamennyire pótolni lehessen a kiesett nem kevés jövedelmet.Beköltöznek átmenetileg a Royal szálló bérházának egyik lakásába. Pulszkyt ugyan szabadon engedik, de egy magas kártérítési összeget állapítanak meg. Ekkor válnak megigazán a műkincsek nagy részétől, sőt Márkus személyes tárgyai, ékszerei, bundái is kellenek az adósság rendezéséhez. Pulszky idegei felmondják a szolgálatot, és emberileg is teljesen összetörten egy németországi szanatóriumba távozik a feljavulás végett. Néhány hónapnyi kezelés nem vezetett eredményre, s Pulszky távol családjától, országától öngyilkosságot követett el. Márkus Emília özvegyen maradt, két lányával."

 

temple_portrait_of_karoly_pulszky_1884.jpg

           Hans Temple( 1857-1931 ): Pulszky Károly arcképe,1884.

                                   Magyar Nemzeti Múzeum

 http://upload.wikimedia.org./wikipedia/commons/7/7f/Temple_Portrait_of_károly-pulszky-1884.jpg

 

 

 

 

 Felhasznált irodalom:Márkus Emilia Életrajza-

www.szineszkonyvtar.hu/contents/k-o/markusselet.htm ,  Bővebben: Fehér Ildikó -www.artmagazin.hu/artmagazin_hirek/pulszky_karoly_a_szepmuveszeti_muzeum_megalmodoja_1_resz.1272.htmlWeblap látogatottság számláló:

Mai: 82
Tegnapi: 30
Heti: 156
Havi: 1 429
Össz.: 433 441

Látogatottság növelés
Oldal: Neves unokatestvérek: Pulszky és Breda gyerekek
A gróf BREDA és a VÁSÁRHELYI család genealógiája - Gyevnár Erika tollából - © 2008 - 2024 - countess.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen weboldal szerkesztő mindig ingyenes. A weboldal itt: Ingyen weboldal

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »