A gróf BREDA és a VÁSÁRHELYI család genealógiája - Gyevnár Erika tollából

A múlt poros polcain kutatva néhol mégis megcsillan egy név, egy homályos emlék...

 

p4240085.jpg 

 

                                                          "  Ex libris "

gróf  Szögyény-Marich László címeivel kiegészített; címeres, jelmondatos                                                                                könyvjegye

   " PRO  REGE  ET  REGE "  - azaz - " A KiRÁLYÉRT  ÉS  A  TÖRVÉNYÉRT "

 

Szögyény Antónia unokaöccse;

 ifj.  gróf magyarszögyényi és szolgaegyházi SZÖGYÉNY - MARICH LÁSZLÓ -t szintén a feledés útjáról szeretném méltó helyére téríteni -- porlepte nevével - a gyorsan múló idő kerekét lelassítva...

Ha figyelemmel kíséred az oldalaim tartalmát, talán felvetődik benned is a kérdés, micsoda  - eddig rejtve maradt - rokoni szálak húzódnak meg a lőkösházi pusztabéli VÁSÁRHELYI ( Breda ) KASTÉLY falai között? A  kézdivásárhelyi VÁSÁRHELYI család genealógiai feltérképezése, és  annak folyamatos kutatása  - hisz az idő - vagy ha úgy tetszik: a történelem - tökéletes munkát végzett - mintha sosem létezett volna..., eddig!

Joggal lehetsz kíváncsi a  Szögyény - ( báró Bohus ) családi kapcsolódására a VÁSÁRHELYI familiához : Antónia nászasszonya  lett 1849 - ben az egyik Vásárhelyi özvegynek - Vásárhelyi Albertné szül. Brünek Juditnak. 

Illetve, annál jóval több; - egy életre szóló barátság, amely a " haza honleányainak" tevékenykedésében teljesedett ki...

 

             RUDOLF trónörökös "  hagyatékának kulcsfigurája "

                           gróf  SZÖGYÉNY - MARICH  LÁSZLÓ

 

                                      " Kedves Szőgyény!

Meg kell halnom, ez az egyetlen mód rá, hogy legalább úriemberként hagyjam el e világot.  Legyen olyan jó, nyissa ki íróasztalomat itt Bécsben a Török- szobában, ahol jobb időkben olyan gyakran ültünk együtt, és tegye az iratokkkal azt, amit a mellékelt végakaratomban leírtam.  Szívélyesen üdvözlöm, és mind magának, mind közös imádott magyar hazánknak minden jót kívánok,  hűséges  Rudolfja."

...olvashatjuk Rudolf magyarul írott búcsúlevelében.  Egyedül nyitotta ki az íróasztal fiókját, s az alábbi leveleket kellett szétküldenie:

"  1. Valériának ( húga )  2. feleségemnek ( Stefánia ),  3. Hirsch bárónak,  4. Mizzi Casparnak

Az  íróasztalban talált pénzt kérem Mizzi Casparnak átadni.  Marie Larisch-Wallersee és a kis Vetsera hozzám intézett minden levelét azonnal meg kell semmísíteni.  A  többi irattal Szőgyény tegye, amit jónak lát, katonai jellegű írásokra vonatkozólag kérje ki Mayer ezredes véleményét.  Rudolf. "

 

               387px-ifj._szogyeny-marich_laszlo_1916-24.jpg

                                  Vasárnapi Újság 1916. 25.szám

                                                             (184O-1916)

 Rudolf, az udvari pletykákkal ellentétben, nem a szoros barátságuk alapján választotta  a "hagyaték" őrzőjének Szőgyényt. Bízott a külügyminisztériumi osztályfőnökben! Azonban Festetics grófnő  - Emlékirataiban - megválaszolja  e találgatásokat:

"... a trónörökös olyasvalakit választott, aki nem tartozott szorosan az udvari társasághoz, és aki biztosan megkapja a levelet."

És biztosan továbbítja is,... azokat. Így a  precízen előre elrendezett levelek jogát - címzettjeikhez való - eljuttatásának lehetőségét nem vehették el Szőgyénytől. 

Az elgondolás jó, mivel Szőgyény - " kifejezetten német barát volt -, s nem sokkal később osztrák-magyar nagyköveként Berlinbe szólították  -, ezért végképp semmi értelmét nem látta annak, hogy a német-osztrák kapcsolatokat tovább rontsa azzal, hogy nyilvánosságra hozza  Rudolf  Németországról vallott nézeteit."

                                                                      rudolf13.jpg

 

 Sophie Görlich: Rudolf trónörökös és mennyasszonya, Stephanie az égi trónon 1881.

                                                 Belgium

abschiedsbrief_.jpg

                                      Búcsúlevél feleségének, Stephanie -nak

 

   A  politikai  intrikákban  bővelkedő  udvar  lázas  figyelemmel    kísérte          Szőgyény " megbizatását "..., aki az általa megvizsgált iratok alapján semmilyen konkrét utalást nem talált Rudolf öngyilkosságának szándékára, sem  " kezdődő elmebajára".

Két  " t é t e l"   levélről tesz említést jegyzeteiben a hagyatékból:  " Nők által írott levelek.  Érdekes levelek."

"  Kérdés még, hogy vajon Ferenc József császár egyáltalán akart-e tudni fia kompromittáló politikai írásairól.  Hiszen az  Ő  szemében elmebeteg volt, s  mint politikust, soha nem vette őt komolyan.  Érthető volna az is hogy Szőgyény nem akarta a súlyos megpróbáltatásokon átesett császárt újabb ügyekkel terhelni. " (Brigitte Hamann)

Válaszokat kerestek, s közben magyarázatot kreáltak...Szerelmi öngyilkosság.  Így egyszerűbb mindenkinek, csak maga az igazság nem derülhet ki.  

S o h a   nem  tisztázhatja  RUDOLF  véleményeket  megosztó  személyiségét...

Apjához,  a  császárhoz  nem  íródott levél;  nem  mert  búcsúzni  tőle...

Azonban  az   " a n y a    s z í v é h e z "   tolmácsolt  sorokban  ekképen  vall:                       

"  Nagyon  jól  tudom, nem  voltam  m é l t ó,  hogy  az  ő  fia  legyek. "Weblap látogatottság számláló:

Mai: 5
Tegnapi: 92
Heti: 171
Havi: 1 444
Össz.: 433 456

Látogatottság növelés
Oldal: Szögyény-Marich László gróf - A királyért és a törvényért
A gróf BREDA és a VÁSÁRHELYI család genealógiája - Gyevnár Erika tollából - © 2008 - 2024 - countess.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen weboldal szerkesztő mindig ingyenes. A weboldal itt: Ingyen weboldal

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »