A gróf BREDA és a VÁSÁRHELYI család genealógiája - Gyevnár Erika tollából

A múlt poros polcain kutatva néhol mégis megcsillan egy név, egy homályos emlék...

 

                                                                                                                                                                                     

 

                                  SZENT ANNA  LEGENDÁJA

                                                Első rész

 

              ns.kézdivásárhelyi ifj. Vásárhelyi Jánosné és Vásárhelyi Albertné

 

Két jóságos -  talán méltán nevezhetem őket "Szent"-nek is - fiatal özvegyasszony és anya, kik férjeik korai elvesztése folytán magukra maradtak lőkösházi- aradi-világosi -csermői birtokaikon egy kastéllyal, egy Aradon lévő városi " úrilakkal" és tizenegy ( ! ) gyermekükkel; Ők a BRÜNEK lányok - JÚLIA és JUDIT.

 

arad_vasarhelyi_haz.jpg   Arad, az egykori Vásárhelyi " úrilak " {a Vásárhelyi kastély építtetőjének                                             ükunokája: Vásárhelyi III. János akvarellje, 1908-1978}

                                             ( München, magántulajdon)

 

ŐK   ö r ö k l ö tt é k  Férjeik lelkesedését, munkásságát és hazafiságát s Emléküknek azzal áldoztak kegyeletként, hogy midőn özvegységre jutottak; gyermekeiket ama magas felfogás és hazaszeretetben nevelték, mely az atyák kiváló tulajdona,  és az anyák erénye volt. 

 

        szent-anna-mellekoltarkep_20120726114354_95.jpg 

                     Szent Anna napja - július 26. { mellékoltárkép }

Csupán Egyetlen bizonyítható dátum ismert  - e két nemeslekű asszony - házikápolna építésére vonatkozóan: A  lőkösházi ( puszta ) Vásárhelyi SZENT ANNA  Kápolna és családi sírbolt felszentelésének időpontja :                  1845. szeptember 5.

 

... Mi maradhatott még meg, amivel észrevétlenül lehetett gyógyítani? Az anyák, a nők és az asszonyok szíve, könnyes mosolya és áldó szeretete...

Ezért viselhette házikápolnájuk nevét SZENT ANNA .

... A Jakab-féle ősevangélium szerint Szűz Mária édesanyját ANNÁ - nak ( jelentése: Kegyelemmel áldott), apját pedig JOACHIM -nak ( Isten megvígasztal) hívták. Gyermektelenségüket siratva Anna megfogadta, hogy ha gyermeke születik, a templom szolgálatára szenteli...

Joachim a mezőkön, pásztorok között keresett vígasztalást, - ahol egyszer megjelent Isten angyala, aki megígérte neki, hogy imádságért, és alamizsnáért Anna gyermeket szül, mégpedig egy leányt, akit majd MÁRIÁ- nak kell nevezniük. Az angyal azt is elárulta, hogy a gyermek fogantatásától fogva telve lesz Szentlélekkel.

         safr01.jpg

 

                                                Jelenés

 Az  "angyali jelenés"  Jeruzsálembe vezérelte a házaspárt; s az "Aranykapunál" valóban találkozva egymással; előbb  hálát adtak Istennek, majd hazatértek Názáretbe.

Eme  "angyali ígéret"  szerint Anna megfogant, és megszületett MÁRIA, - a Boldogságos Szűz Mária. 

 

...Különösen Tisztelt védőszenteje és dicsősége  volt a katolikus asszonyoknak, a házasok tiszta tükre, a szentség edénye, a jámbor élet példaképe, a szegények anyja, a tisztelet pártfogója, a megtérő bűnösök gyámola, a keresztények oltalma, a szülőanyák segítője, a betegek gyógyítója, a szomorúak vigasztalója, a haldoklók enyhülése.

 / Litánia Szent Annáról- Imádság  /

 

Így,  -  erős  hittel  s  akarattal a VÁSÁRHELYI özvegyek és gyermekeik oltalamzója lett Szent Anna.  A szomorú idők védőszentjével szeretetben egyesíteni a gyászoló szíveket, őrtüzet gyújtani a dermesztő éjszakában, hogy sugarai visszalopják elborult lelkükbe a föltámadás hitét; ez volt a két fenkölt szellemű, angyali jóságú honleány nemes törekvése.

 

 

                                   Folytatom...

 

 

 

 Weblap látogatottság számláló:

Mai: 24
Tegnapi: 92
Heti: 190
Havi: 1 463
Össz.: 433 475

Látogatottság növelés
Oldal: A VÁSÁRHELYI özvegyek Szent Anna legendája 1. rész
A gróf BREDA és a VÁSÁRHELYI család genealógiája - Gyevnár Erika tollából - © 2008 - 2024 - countess.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen weboldal szerkesztő mindig ingyenes. A weboldal itt: Ingyen weboldal

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »