A gróf BREDA és a VÁSÁRHELYI család genealógiája - Gyevnár Erika tollából

A múlt poros polcain kutatva néhol mégis megcsillan egy név, egy homályos emlék...

hofburg.jpg

                           Császári Téli Palota - Hofburg, Bécs

                                  - az udvartartás kellékei -

 

                   Égi és egy földi szerelem

 

...a hatalmat hírdető építészeti megoldások, a pazar berendezési tárgyak, a fényűzés minden formájában megjelenített " nagyságot " képviselték a Habsburg uralkodóházban. S ez a magánéletükre is épp ilyen formán jellemző volt.

 

 

Brigitte Hamann-t idézve:

"...A jómódú férfiak számára ekkoriban egészen természetes volt, hogy kevésbé módos barátnőiknek pénzt adjanak. A hölgyeknek ugyanis folyton más és más lakásba kellett költözniük, hogy előkelő szeretőjüket luxuskörülmények között fogadhassák. Személyzetre volt szükségük és drága ruhákra. egy olyan korban, amikor a nők számára elérhetetlen volt, hogy hivatásuk révén önállóak legyenek ( a színésznők kivételt képviseltek),társadalmi és anyagi felemelkedésük többnyire a férfiaktól függött - vagy egy házasság, vagy valamiféle szerelmi viszony révén." -( Most sincs másképpen...

 

 

800px-wilhelm_gause_hofball_in_wien.jpg                                          Bál a Hofburgban - Wilhelm Gause (1853-1916) akvarell,1900.

                                           Historisches Museum,Bécs

 

Ferenc József kapcsolata Katalinnal jelentősen különbözött előző szeretőjével való viszonyától.

Katalint elhalmozta ékszerekkel. Ennek jelentősége; ha valaki drága ékszereket kap ajándékba, az az ajándékozó különös tiszteletét és megbecsülését fejezi ki. A harminc esztendeig tartó szívélyesen baráti  és bizalmas hangvételű levelezésük is arra enged következtetni, -  hogy az "égi szerelemnek" kijár a hódolat; így a nemes, a  tiszta asszonyi képet képviselte számára  Katalin.

Feleségét,  Erzsébet császárnét látta meg benne ; a folytonosan esedező,valósággal szeretetet kolduló urával szembeni, olykor elutasító - erkölcsi kötelességeként is  - példázta számára az "elérhetetlen és imádott" Erzsébetet.

Katalin szintén eképpen viselkedett... S mivel az öreg császárnak más bizalmasa nem volt Katalinon kívül, - ezért valóban szüksége volt rá - . Politikamentes csevegések, melegséget sugárzó érdeklődés otthonossággal, hosszú sétákkal ügyelve egészségére; ez volt Katalin valódi feladata.

Ezzel tehermentesítette a császárnét belefáradt házasságában...

 

                              sisi_kepeskonyve.jpg

                                   Szabó Margit: Sisi képeskönyve

                                                    Aquincum Kiadó, 2007.

 

Ferenc József így ír erről Katalinnak:

 " El sem hiszi,milyen jót tesz velem, s hogy ezért Maga az én legfőbb őrangyalom és az is marad." (1892.március 18.)

 

A császárnénak pedig ezt írja;

"A Te jóságod és gondosságod, meg a barátné barátsága jelenti szomorú életemben az egyetlen fénysugarat." (1893.december 26.)

 

 images.jpg

 

Életstílusbeli változtatásokat kellett végrehajtania Katalinnak, "mint a császár barátnéja". Mivel reggelente hét órakor nála fogysztotta (második) reggelijét a császár. Ezért már jóval korábban fel kellett kelnie, hogy toalettje teljességgel lenyűgözze hódolóját. De ez egy színésznőtől, aki előző este még a színpadon egy másik ember bőrébe bújt; nem bizonyulhatott könnyű feladatnak...A készülődés alatt a szakácsné  sietve megsütötte a családi recept szerinti kuglófót minden alkalommal.

 

A reggeliző asztala mellett karrierek indultak el - természetesen Katalin rokonságának kedvezve. Így, az első évek "melegséggel és vidámsággal"- pénz és befolyás ellenében" és jegyében teltek el...  

 

 

 

23de8e177a_54527783_o2.jpg

     

                        Az " égi " szerelem  megtestesítőjeként - Katharina

 

 

 

 

944a41bd86_52380505_o2.jpg

 

                              S  a " földi " szerelem - Anna Nahowska

 

Katalin történetei igencsak szórakoztatták az egyébként nem bőbeszédű császárt, aki  szinte várta, sőt követelte a következő " mesét " a hétköznapi emberek mindennapjairól;   - az udvari feladatoktól terhes, hatalmas súlyként nehezedő császári vállról - könnyedséget hozva apró, lopott óráiba...

 

" Előítéletek fala zárja el a császárt a szabad politikai személyiségektől. Nemcsak az időjárás szabad légáramlatait, hanem  a politikáét is távol tartja az uralkodótól az őt körülvevő főudvarmesteri, katonai és orvosi gyűrű. Korunk hatalmas erővel zajló  életének robaja távoli morajként is alig jut el uralkodónk füléig. Elzárják attól, hogy valóban részt vegyen ebben az életben, már nem érti a kort, s a kor elmegy fölötte."   ( Idézve:  dr. Joseph M. Baernreither Naplójából, 1913.)

 

                                           ...folytatom...

 

 

 forrás:

{http:/www.chrisandhellyonteroad.blogspot.com} {http://www.commons.wikimedia.org/Vilhelm_Gause_Hofball_in-Wien} {http://www.alzbeta-sisi.blog.cz/1007/mileky-franriska-josefa-i}

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Weblap látogatottság számláló:

Mai: 7
Tegnapi: 92
Heti: 173
Havi: 1 446
Össz.: 433 458

Látogatottság növelés
Oldal: Ferenc József égi s földi szerelme
A gróf BREDA és a VÁSÁRHELYI család genealógiája - Gyevnár Erika tollából - © 2008 - 2024 - countess.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen weboldal szerkesztő mindig ingyenes. A weboldal itt: Ingyen weboldal

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »