A gróf BREDA és a VÁSÁRHELYI család genealógiája - Gyevnár Erika tollából

A múlt poros polcain kutatva néhol mégis megcsillan egy név, egy homályos emlék...

565435.jpg

 

Mint ígértem, folytatom a Pulszky család törénetét - aminek attól nagyobb a jelentősége jelen írásaimban - mivel gróf Breda Vikor nagynénjeként már kevesebben ismerhetik Pulszky Ferencnét...

Fontosnak tartom a családi kötődések megörökítését - mert lássuk be - egyetlen név mögött bizony mennyi sejtelem, mennyi történelmi nagyság húzódhaz meg; " a titkok ajtajában állunk " s átnyújtom kezedbe - Kedves Olvasóm - szeretettel a kulcsát!

 

9_nagyszalon_1898.jpg

                        Szécsény,  Pulszky kastély - Nagyszalon, 1898.

                                         jelenleg Kubinyi Ferenc Múzeum

                                    / www.museum.hu/szecseny/kubinyi /

 9_pulszkyne_szobaja.jpg   

            Pulszky Ferenc  egyik menye, Pulszky Ágostné szobája - 1898.

 

... A Honvédelmi Bizottmány tagjaként Pulszky megbízást kapott Kossuth által a kereskedelmi ügyek vezetésére. Szükségesnek látták a külföld diplomáciai támogatásának megszerzését. Így, Kossuth megbízólevelével az angol külügyminiszter, lord Palmersonhoz küldte sürgetőlegesen;-  azonban az angol kormány nem tudott hathatós beavatkozást kieszközölni hazája javára.

Miután Görgey kapitulációját, Kossuth és honfitársainak  török  földre menekülését hírül vette, lépéseket tett az angol külügyminiszternél, hogy akadályozzák meg a menekültek kiadatását.

...Hazájába nem térhetett vissza Pulszky, mert az osztrák haditörvényszék bitófára s javai elkobzásáre ítélte. De mivel -  szerencsére - külföldön tartózkodott; az ítéletét "száműzetésre" módosították.

Mint emigráns, családjával egyelőre Londonban telepedett le s nejével együtt - nem meglepő módón -" tollukkal" támogatták a menekült magyar honfitársaikat...Soraikra számos jábarátot szereztek hazájuknak és sok érdeklődőnek figyelmét keltette fel Magyarország sorsa, múltja, alkotmánya  s a magyar nyelv iránti kíváncsiság.

Kossuth kiszabadulása után európai körútjára elkísérte Pulszky, majd számos angliai és amerikai városban is megfordultak. Így nemcsak személyüknek; de hazájuknak, nemzetüknek, a magyar ügynek és a magyar névnek is tisztelőket szereztek.

...Hosszan taglalhatnám Pulszky Frenc politikai sikereit és sikertelenségeit( egyébként "sikertelenségét" Kossuth félre értve - aminek célja a magyar függetlenség kivívása lett volna ) - eme véleménykülönbségeik a teljes eltávolodásra késztették a két politikust, végérvényesen.

...teljesen visszavonulva a magyar ügynek diplomatai képviseletétől, letelepedtek Firenzében és belemerült kedvelt mű és régészeti tanulmányaiba. Házánál, nyílt szalonjában miniszterek, államférfiak, tudósok, írók, művészek gyakran megfordultak; a szellemi előkelőségek találkozó helyének tartották Pulszkyék otthonát.

 

lostflorence_belimbau_mercatovecchio.jpg

                         Guseppe Moricci: II Mercato Veccio di Firenze, 1860. 

                                                          ( A régi piac )

                                          Firenze, Galleria d' Arte Moderna 

 

 

                  

 Weblap látogatottság számláló:

Mai: 12
Tegnapi: 92
Heti: 178
Havi: 1 451
Össz.: 433 463

Látogatottság növelés
Oldal: Szécsény - az egykori Pulszky birtok
A gróf BREDA és a VÁSÁRHELYI család genealógiája - Gyevnár Erika tollából - © 2008 - 2024 - countess.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen weboldal szerkesztő mindig ingyenes. A weboldal itt: Ingyen weboldal

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »